İzmir Gezilecek Yerler

Mitolojik Hikayeler İzmir Gezilecek Yerler
Spread the love

İzmir Gezilecek Yerler listemize ve İzmir’e hoşgeldiniz.

Türkiye’nin 3. büyük şehri, Ege’nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir, Yunanca’da “Smyrna” olarak geçer ve bir Amazon Kraliçesi‘nin ismi olduğu düşünülmektedir. Bence de şehirlere cinsiyet biçilse, İzmir vahşi bir Amazon kadını olmalıdır diye düşünürüm.

İşte binlerce yıllık tarihe tanıklık etmiş bu bölgenin merkezinde gezilecek yerleri teker teker sıralayalım.

Ayrıca İzmir Çok Bilinmeyen Gezilecek Yerler listemize de göz atabilirsiniz!

1. İzmir Saat Kulesi, Konak

İzmir Saat Kulesi
İzmir Saat Kulesi

Şehrin sembolü olan İzmir Saat Kulesi, 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak için 1901 yılında yaptırılmıştır. Kulenin saati ise Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir.

Burada kuşlara yem verebilir ve çevresinde güzel manzarayı izleyebilirsiniz. Gevrek ya da simit alabileceğiniz bir sürü sokak gevrekçisi de bu bölge de yer almaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Yalı Camii, Konak İskele de bu meydanın çevresinde bulunmaktadır.

2. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir Arkeoloji Müzesi

Konak Meydanına yakın, Varyant’ın aşağısına konumlanmış müze binası ve içeriğiyle görülmeye değerdir.

İzmir Etnografya Müzesi Binası 18. Yüzyıl’ın sonlarında Neoklasik tarzda inşa edilmiştir. 1831 yılında vebalılara özgü ST. Roch Hastenesi olarak kullanılmıştır. 1845 yılından itibaren fakir Hıristiyan ailelerin bakımın tahsis edilen bir kurum olmuştur. Daha sonra Hıfzısıhha Müessesi ve Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılan bina, 1984 yılında Etnografya müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 3 kattan oluşan bina, günümüzde Türk geleneklerini, esnaf kültürünü, Türk El işçiliğini, Türk Folklorünü anlatan detaylarla doludur. Girişi ücretsizdir.

Hemen tam karşısında bulunan İzmir Arkeoloji Müzesi ise; çevredeki tüm antik kentlerden çıkarılmış eserlere ev sahipliği etmektedir. Androklos Heykeli (Efes’in kurucusu kabul edilen), Klazomenai Lahitleri (Urla Antik Kent) ve Demeter Heykeli görülmeye değer eserlerdendir. Müze kart geçerlidir.

3. Konak Merkez

Konak İlçesi, aslında şehrin en büyük ve merkezi ilçesi. İzmir Saat Kulesi, Varyant, Kemeraltı Girişi ve bir sürü merkezi noktanın bulunduğu bu ilçe, körfezin tam ortasına konuşlanmıştır.

Eski Fransız Gümrüğü, Balık Hali ve depo olan İzmir Konak Pier bugün minik bir AVM olarak çalışmaktadır. Burada bir şeyler yiyip içip, Körfezin Güzelliğini izleyebilirsiniz.

Varyant’ta fotoğraf çekilip, İzmir’i kuş bakışı izleyebileceğiniz gibi Ümran Baradan Oyuncak Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz. Sadece Salı Günü ziyarete açıktır.

İzmir Sanat ve Resim Müzesi, İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de bu ilçenin merkezinde bulunmaktadır.

AKM, Sabancı Kültür Merkezi ve Konak Opera Binası, Konak Kütüphanesi gibi önemli etkinlik merkezlerinin de bulunduğu ilçe birçok eski ve önemli binaya ev sahipliği yapmaktadır. Devlet tiyatroları biletleri için tıklayınız.

Küçük bir tüyo: İzmirliler YKM’nin önünde buluşurlar. YKM mağazasının önünde bir kalabalık görüyorsanız kesinlikle sevdiklerini bekleyen insanlardır.

4. Kemeraltı

Kemeraltı, İzmirlilerin eski alışveriş merkezlerinden biridir. Tarihi dokusuyla, dükkanlarıyla, hanlarıyla, çeşmeleriyle kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir. Birçok lokasyondan Kemeraltı’na giriş yapabileceğiniz gibi Saat Kulesi‘nin bulunduğu Meydan da girebilirsiniz.

Tarihi Camiiler: Kemeraltı Camii, Başdurak Camii, Kestanepazarı camii, Şadırvanaltı Camii ve Hisar Camii’dir. Turşucularıyla, karadut suyu satan dükkanlara uğramanızı kesinlikle tavsiye ederim. Havra Sokağı yine görülmesi gereken noktalardan biridir.

Detaylı tarihi bilgi için: Kemeraltı Tarihi

5. Kızlarağası Hanı

İzmir Kızlarağası Hanı
İzmir Kızlarağası Hanı

Kemeraltı’nın içerisinde bulunan bu han kahverengi tabelalar takip edilerek kolaylıkla bulunabilecek bir lokasyondadır. İzmir’in en ünlü tarihi yerlerinden biri olan Han, Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında Hisar Camii’nin yanına inşa ettirilmiştir. Vaktiyle deniz kenarında yer alan Han, denizin doldurulmasıyla birlikte 200 metre içeride kalmıştır.

Han, o zamanlarda depolama ve ticaret amaçlı kullanılırmış. Hana gelen kervansarayların yükleri burada boşaltılır ve depolanacak ya da satılacak diye ayrıştırılırmış. Kervansaraylardaki at, deve, katır, eşek gibi hayvanlarsa hanın avlusunda kalırmış. Hanın kapıları karanlık bastığında diğer hanlarda olduğu gibi kapatılırmış.

İçerisinde hala bir sürü dükkanın yer aldığı bu turistik handa, kahve içebilir ve tarihi dokuyu izleyebilirsiniz.

6. Kordon

Zübeyde Hanım Heykeli
Zübeyde Hanım Heykeli

Kordon Boyu deniz kenarında yürüyüp, akşam çimlerde Körfez’e karşı doyasıyla içebilirsiniz.
Gündoğdu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı gibi yerlerinde yer aldığı Kordon’da 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu gibi önemli günlerde etkinlikler düzenlenmektedir.

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yer alan “Anne ve Oğul Heykeli” nin yönü Selanik’e doğru dönüktür. İki kardeş ülke insanlarının çektiği acıları çok da güzel anlatır ancak pek çok kişi farkında bile değildir bu heykelin.

Gündoğdu Meydanı’ndaki “Cumhuriyet Ağacı Heykeli” Cumhuriyetin 80. yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmed Piriştina tarafından yaptırılmıştır. Ve hikayesi bu linktedir: Cumhuriyet Ağacı 

7. Atatürk Müzesi

Atatürk Evi Müzesi de yine Kordon kenarında bulunabilecek gezilmesi gereken yerlerden biridir. 1875’de tüccar Takfor tarafından ev olarak yaptırılmış 9 Eylül 1922’de terk edilmiştir. Türk Ordusu bu evi karargah olarak kullanmıştır. 7 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüştür. Kongre bitiminde karargâh bu binadan taşınmış ve hazine binayı Naim Bey’e otel olarak kullanmak üzere kiralamıştır. 

13 Ekim 1926’da bina İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı yeni eşyalar da konularak Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir’e her gelişinde hep bu evde kalmıştır. 10 Kasım 1938’de Atatürk’ün vefatı üzerine, ev kız kardeşi Makbule Baysan’a veraset yoluyla intikal etmiştir. 25 Eylül 1940’ta İzmir Belediyesi binayı müze yapmak üzere istimlak etmiş ve 11 Eylül 1941 tarihinde halka açmıştır.

8. Kıbrıs Şehitleri Caddesi

İzmir’in en canlı caddelerinden birisidir ve yaklaşık 1 km uzunluğundadır. Bir sürü dükkanın, barın yer aldığı bu cadde kesinlikle uğranması gereken noktalardan biridir.

Bu arada bir tüyo verelim: İzmirliler Sevinç Pastanesi önünde buluşurlar.

Maske Müzesi ve Neşe ve Karikatür Müzesi kolaylıkla uğrayabileceğiniz güzel müzelerden bir tanesi ve caddenin ara sokaklarında bulunmaktadır. Atatürk Evi Müzesi’ne de bu caddeden yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Akşam iyice canlanan cadde de barlar sokağında biranızı yudumlayabilir ya da biranızı alıp, Kordon’da Körfeze karşı da içebilirsiniz. Tercih sizin. Gazi Kadınlar Sokağı ve Muzaffer İzgü Sokağı uğrayabileceğiniz ünlü sokaklardandır.

9. Alsancak ve Havagazı Fabrikası

İzmir Havagazı Fabrikası
İzmir Havagazı Fabrikası

Alsancak şehrin en işlek ve merkezi bölgelerinden biridir. Sokaklarda yürüyebilir ve İzmir’in tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Kıbrıs Şehitleri Caddesi‘nin de bulunduğu bölge kesinlikle uğramanız gereken noktalardan biridir.

Sevgi Yolu kitapçılar, sahafçılar ve gümüşçülerin yer aldığı güzel ve ünlü bir sokağıdır. Tıpkı Hollywood’daki gibi yıldızların yer aldığı sokak yerlerinde, ünlü Yeşilçam sanatçılarımızın adı yazmaktadır. İzmirlilerin sık sık kitap alışverişi yaptığı bu sokağı görmenizi tavsiye ederim. Ardından yürüyerek Kıbrıs Şehitleri Caddesine ulaşabilirsiniz.

Yine İzmir’in sembol yapılarından biri Havagazı Fabrikası da bu bölgede bulunmaktadır. 1859 yılında İstanbullu gazateci A.Edwards burada havagazı fabrikası kurmak için 40 yıllık imtiyaz alır ve 1862 yılında fabrikanın yapımı başlar. Havagazı o zamanlar kentin aydınlatması için kullanılırken, 1904 yılında elektrik yaygınlaşması ile birlikte mutfaklarla sınırlanmıştır. Cumhuriyet döneminde işletmesi devlete geçen fabrika, 1955 yılında kapatılmıştır. Şimdi sosyal etkinliklerin düzenlendiği bu alanı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Açık hava sineması veya konser yakalayıp; çiğdeminizi sandalyenizi kapın ve gelin!

10. Fuar

İzmir Enternasyonel Fuarı, şehrin tam da göbeğinde yer alan dev bir parktır aslında. Zamanla Fuarın taşınma projesi, Hayvanat Bahçesinin ve marketlerin kapatılmasıyla önemini yitirmiş olsa da bu güzel parkta yürüyüşe çıkmalısınız kesinlikle! Ayrıca Kitap Fuarı ya da Geleneksel İzmir Fuarı’nı yakalarsanız, ziyaret etmeyi kesinlikle unutmayın. Çim konserleri, açık hava tiyatroları, etkinlikleriyle gerçekten eğlenebileceğiniz bir döneme ev sahipliği yapıyor. Çılgın olanlar THK’nun işlettiği Paraşüt Kulesinden atlayabilir ya da Lunapark’ta oyuncaklara binip eğlenebilirsiniz. Lozan, Montrö, 9 Eylül, Kahramanlar gibi kapıları kullanarak parka giriş yapabilirsiniz.

11. Agora

Şehrin göbeğinde kalmış bu ören yeri kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Şehir Meydanı, pazar yeri, çarşı anlamına gelen “Agora”, Smyrna Antik Kentinin ikinci merkezidir. Kalıntılar gerçekten görülmeye değer şekilde düzenlenmiş ve bir kısmı açığa çıkarılmıştır. Bazalika, Agora Meydanı ve Faustina Kapısı gibi bölümlerden oluşan ören yerinin bir diğer önemli özelliği ise tarihi grafittilere ev sahipliği yapmasıdır.

Müze kart geçerlidir.

Agora, İzmir’in Namazgah Mahallesi’nde bulunmaktadır. Namazgah Mahalesi Eski Türk Evlerine sahiplik ettiği gibi Sebatay Sevi Evine de ev sahipliği yapmaktadır. Sebatay Sevi(1926-1976) yıllarında Osmanlı’da yaşamış Yahudi din adamıdır. Kendini Mesih ilan eden Sebatay Sevi Hıristiyanlar arasında inanlar toplamaya başlamıştır ve inanlarıyla birlikte İstanbul’a yürümüştür. Bu olay üzerine tutuklanan din adamı, hapishaneden kurtulabilmek için din değiştirerek Müslüman olmuştur ve sebataist kavramı doğmuştur.

“Burası Agora Meyhanesi
burda yaşar aşkların en madarası
ve en şahanesi
burda saçların her teline bir galon içilir
gözlerin her rengine bir şarkı seçilir”

Peki ünlü Agora Meyhanesi şarkısının hikayesini biliyor musunuz? İstanbul Balat’ta bulunan Agora Meyhanesi’ni anlatmaz bu şarkı. İşte yine tam da İzmir Agora’dan çıkmıştır. Hikaye için: Agora Meyhanesi Şarkısının Hikayesi 

12. Kadifekale

MÖ 4. yüzyılda kurulan kentte bugüne kadar varlıklarını sürdüren Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunmaktadır.Kadifekale, şehrin güneyinde 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerindedir.Eski adı “Pagos” olan Kadifekale’de yaşayan Amazon kadınlarının, dağın eteklerinden inip, hâkimiyetlerini uzun yıllar burada sürdürdükleri rivayet edilmektedir. Bu kale Büyük İskender’in generallerinden “Lymachos” tarafından yaptırılmıştır. Ve günümüzde de bu döneme ait kalıntılara rastlanmaktadır. Yapılan kazılarda 16.000 kişilik Antik Roma Tiyatrosu   ve  Agora semti ile Kadifekale  arasında tünel bulunmuştur.

13. Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı

İzmir Tarihi Asansör
İzmir Tarihi Asansör

Tarihi Asansör, Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rifatpaşa Caddesi arasındaki yolu kısaltmak amacıyla İzmirli Musevi iş adamı Nissim Levy tarafından yaptırılıyor. İzmir’in bu tarihi mirası bir asırdan uzun süredir iki caddeyi birbirine bağlıyor.

Asansörün inşa edilme süreci bundan yaklaşık 100 yıl öncesine dayanıyor. Karataş, o dönemde İzmir’in Yahudi nüfusunun yoğunlukta bulunduğu, bir kısmı deniz seviyesinde, diğer kısmı sarp bir kayanın tepesine yayılmış güzel ve seçkin bir semti. Yükseklik farkından dolayı bölgeye, Türklerin “Karataş Merdivenleri”, yukarıdaki semtte yaşayan Yahudilerin “Devidas Merdiveni” adını verdikleri merdivenler yapılıyor önce. Devidas Ailesinin babası, merdivenlerden inerken düşüp ayağını kırıyor. Ulaşımın zorluğunu gören dostu Nissim Levy de bir proje hazırlayarak Tarihi Asansörü yaptırıyor. Yapıldığı ilk yıllarda hidrolik pompa ile suyla çalıştırılan yapı daha sonra elektrikle çalışır hale getiriliyor. Asansör giriş kapısının üzerinde hem İbranice hem de Fransızca “Asansör 1907 yılında Nissim Levy tarafından inşa ettirilmiştir” yazılı kitabe var.

Asansör Manzarası
Asansör Manzarası

Dario Moreno, Yahudi asıllı gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu şarkıcının 1940′lı yıllarda 4 kardeşi ve annesiyle yaşadığı evin bulunduğu Asansör Çıkmazı Sokak 1992’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Dario Moreno Sokağı olarak değiştirildi. Sokakta sanatçının bir de heykeli var.

“Her akşam vodka, rakı ve şarap
İçtikçe delirir, insan olur harap
Kurtar beni bundan ne olursun ya rab
Bitsin korkunç serap!”

Tarihi Asansör’ü zamanın bazı ünlü simaları işletiyor; önceleri Josef Palambo ve eşi Regina, sonrasında ise Derviş Bey ve Motorcu Mithat… Şerif Remzi Reyent 1942’de asansörü satın alıyor. Ölümünden sonra ise yeğeni Ayşe Ökmen’e miras kalıyor. Ökmen de 1983’te asansörü İzmir Belediyesine bağışlıyor. Uzun süre metruk halde kalan asansör seksenli yılların restorasyon görerek bugünkü modern haline kavuşuyor.

Şimdi Tarihi Asansörü kullanarak yukarıya çıkabilir, İzmir’i kuş bakışı izleyebilirsiniz. Tam tepede bulunan restoranda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

14. Arkas Sanat

Arkas Sanat Bornova
Arkas Sanat Bornova

Arkas Sanat Bornova’da halı müzesini ziyaret edebilir ve tarihi İzmir köşklerinden biri olan binasının fotoğraflarını çekip, bahçesindeki kafede keyifli zaman geçirebilirsiniz. Hemen yakınında bulunan Arkas Deniz Tarihi Merkezi müzesini ücretsiz ziyaret edebilir, Denizcilik tarihi ve Napolyon Savaşları hakkında detaylı bilgi öğrenebilirsiniz. Yine yakında bulunan Bayetav Sanat müzesindeki sergileri takip edebilirsiniz.

Arkas Sanat’ın Urla ve Konak’ta da lokasyonları mevcuttur.

15. Diğer Semtler

İzmir’in diğer ünlü ilçeleri ise Bornova, Karşıyaka, Göztepe, Balçova gibi yerlerdir. Buralara İzban, metro, tramvay, otobüs, vapur gibi ulaşım araçlarını kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Karşıyaka sahilde bisiklet binebilir, Zübeyde Hanım‘ın mezarını ziyaret edebilirsiniz. Karşıyaka Çarşı’da dolaşıp alışveriş yapabilir, Bostanlı Sahile kadar yürüyebilirsiniz.

Bornova yine en merkezi yerlerden biri olmakla birlikte Ege Üniversitesi dolayısıyla öğrenci cennetidir. Küçük Park‘a giderek kafelerde oturup dinlenebilir, Bornova’nın sokaklarını keşfedebilirsiniz ya da Homeros Vadisi‘nde İlyada ve Odysseia‘yı okuyabilirsiniz.

Balçova’da Agememnon Kaplıcalarını keşfedebilir, Teleferik Tesislerini keşfedebilirsiniz. Bir sürü AVM’nin yer aldığı ilçede doyasıya alışveriş yapabilirsiniz.

Buca Gölet‘i ziyaret edebilir ya da Gaziemir’i gezebilirsiniz.

Önerilen makaleler