Mitolojik Kitaplar oldukça kapsamlı bir listedir. Ancak bu listede, Homeros‘un İlyada ve Odysseia Destanlarından yola çıkarak yazılmış 5 mitoloji konulu kitabı sizin için derledik.
1- Akhilleus’un Şarkısı, Madeline Miller
Akhilleus’un biricik dostu ve sevgilisi Patroklos’un gözünden Troya Savaşı’nı konu alır. Patroklos, kendi hayat hikayesi ile başlar. Akhilleus ile nasıl tanıştığını, ilişkilerinin nasıl evrildiğini, Troya Savaşı’na nasıl katıldıklarını kendi gözünden anlatır. Antik dönemde anlatılagelmiş parça parça efsaneleri birleştirerek kurgulanan bu kitapta, adını çağlar ötesine taşıyan Akhilleus’un yaşamını, en yakından dostundan dinleyebilirsiniz.
2- Kızların Suskunluğu, Pat Baker
İlyada, Agamemnon ve Akhilleus’un Briseis üzerine kavga etmesi ile başlar. Briseis, yakın ülkelerden biri yağma edildiğinde, onur payı olarak Akhilleus’a verilmiş köle kadındır. Troya Savaşı ve Akhaların karargahı, Briseis’in ve kadınların gözünden anlatılır. En önemlisi, savaşın hep kahramanca yanlarını göz önüne seren eserler yerine, bu kitapta kadınların ve kölelerin gözünden savaşa tanık olmak, destansı Troya Savaşı’na bakış açınızı kolaylıkla değiştirecektir. Briseis, yurdundan edilmiş ve köle olmuş zavallı bir kadındır. Üstüne üstlük, efendisine aşıktır.
3-Homeros’un Kızı, Robert Graves
Odysseus, yıllarca süren deniz maceralarından sonra, tanrıça Athena’nın yardımı ile Phaiakların ülkesine varır. Prenses Nausikaa, yine tanrıça Athena’nın gözdesidir ve Odysseus’a yardım eder. Bir yandan ülkesindeki entrikalarla başa çıkmaya çalışan prenses, kendisinden yaşça büyük Odysseus’a platonik aşık olur. Odysseia Destanı’ndan yola çıkarak kurgulanmış hikaye, Odysseus ve Nausikaa ilişkisine eğilirken, Nausikaa’nın zeki bir kadın olarak karşılaştığı maceraları da konu alır.
4-Penelopiad, Margaret Atwood
Margaret Atwood, ikinci dalga fenistlerdir ve Damızlık Kızın Öyküsü gibi ünlü eserlerin de yazarıdır. Penelopiad’ta, Odysseia Destanı’na farklı bir bakış açısı getirir. Odysseia’da, Odysseus’un denizlerde yaşadığı maceraları dinleriz. Ancak karısı Penelope, on sene süren Troya Savaşı ve on sene daha süren Odysseus’un dönüş yolculuğunu göz önüne aldığımızda tam yirmi sene boyunca kocasını beklemiş ve krallığına musallat olan taliplerle baş etmek zorunda kalmıştır. Bütün olay örüntüsünü, Penelope’un gözünden öğrenebilirsiniz.
5-Tragedyalar
Homeros’un destanları, sadece günümüzün edebiyatına değil, antik Yunan edebiyatına da damgasını vurmuştur. Demokratik Atina döneminde, Dionysos Festivalleri esnasında trajedi ve satirikon drama dalında eserler sergilenirdi. Bu eserlerde, hikayeler, karakterlerin gözünden dramatize ederek konu alınmıştır. Günümüze kadar ulaşmış bu tiyatro eserleri, mitolojik hikayeler hakkında önemli bilgiler edinmemizi sağlar. Ayrıca, çağdaş tiyatro için de hala popüler oyunlar arasında yer alırlar.
Sofokles’in Ajaks isimli oyunu, Troya Savaşı’nda Akhilleus öldükten sonra, kahramanın silahlarının paylaşımı üzerine bir kavga çıkmasını konu alır. Odysseus, kurnazlıkla Akhilleus’un silahlarını elde edince, Ajaks çok sinirlenir ve kendi sonunu hazırlar.
Sofokles’in Filoktetes isimli oyununda, Yunanlılar, kehanet üzerine, Troya’yı fethetmek için Herakles’in oklarına ve Akhilleus’un oğluna ihtiyacı olduklarını öğrenirler. Ancak Herakles’in okları, savaşın başında Lemnos Adası’nda terk ettikleri dostları Filoktetes’tedir. Odysseus, Filoktetes’ten okları almak için çeşitli düzenler kurar.
Euripides’in Resos oyunu, Troyalılara yardıma gelen Trakya kralı Resos’un Odysseus ve Diomedes tarafından öldürülmesini konu alır.
Yine Euripides’e ait Hekabe oyunu, Troya yıkıldıktan sonra kraliçe Hekabe’nin iki evladını daha yitirmesini ve Yunanlılar, memleketlerine dönmeden önce, öcünü almasını konu alır.
Euripides’in Troyalı Kadınlar oyunu, Troya yıkıldıktan sonra, Troyalı kadınların, Yunan Kahramanları arasında paylaştırılmasını konu alır.
Euripides’in İphigenia Avlis’te oyunu, Agamemnon’un sırf Troya Savaşı’nı başlatabilmek için kızı İphigenia’yı Artemis’e kurban edişini konu alır.
İfigenya’nın öyküsü ile ilgili detaylı bilgi için ayrıca bakabilirsiniz: Yunan Mitolojisinde İnsan Kurbanı: Troya Savaşı
BONUS: Ulysses, James Joyce
İnternette bir arama yaparsanız, bu kitap hakkında okuyacağınız ilk şey “okunması en zor kitap” olduğudur. Yazıldığı andan itibaren edebiyat dünyasında türlü tartışmalara yol açmıştır. Kitabın her bölümünün tarzı farklı olan bir kitaptır. James Joyce, modern edebiyatın babası olarak anılır. Kitabında, Dublin’de gezintiye çıkan iki farklı karakterin 24 saatlik dilimde yaşadıklarını anlatmaktadır. Romanın kurgusu ise Homeros’un Odysseia Destanı’na temellendirilmiştir. 800 sayfadan uzun olan bu kitabı ben henüz okumadım. Fakat, hakkındaki edebi tartışmaları okumak bile heyecan vericiydi!