İlyada On İkinci Bölüm Özet #12

Mitolojik Hikayeler İlyada Homeros
Share the article 👇

İlyada On İkinci Bölüm Özet – Zeus, Troyalılara güç verir. Hektor ve ordusu, Akhaların duvarını yıkar ve onları gemilere doğru kovalamaya başlar.

Patroklos, Eurypylos ile ilgilenirken, Danaolarla Troyalılar arasındaki savaş devam etmektedir. Danaolar, duvarı ve hendeği tanrılara kurban keserek yapmadıkları için, uzun süre dayanmayacaktır.

Priamaos’un ili İlyon on yılın sonunda yıkılacak; Argoslular topraklarına dönecek ama Troyalılar gibi bir çocuğu da ölecektir. İşte o zaman Poseidon ile Apollon düşünür taşınır, Akhaların duvarı üstüne ırmakları salıp yıkmaya karar verirler. Hemen İda dağlarından denize akan ırmaklar Pesos, Heptaporos, Karesos, Radios, Gsenikos, Aisepos ve tanrısal Skamandros ile Simoeis’i getirirler. Apollon nehirlerin ağızlarını duvara döndürüp, dokuz gün boyunca akıntılarını salar. Zeus ise duvarı yıkmak için yağmur yağdırır durur. Son olarak Poseidon’un yardımı ile duvar tamamen yıkılır.

Böylece Hektor ve ordusu, Akhaların gemilerine kadar ilerler; ancak, atlar Akhaların açtığı hendeği geçmekte zorlanırlar. Üstüne üstlük bir de Akhalar hendeğin karşı kıyısına sivri kazıklar çakmıştır. Ne atlı, ne arabalı ne yayan geçmeye cesaret edemezler.

Komutan Pulydamas, Hektor’a eğer Zeus’un gönlü Troyalılardan yana ise, hendeği yaya aşmayı, arabaları hendek önünde bırakmayı teklif eder. Böylece, Hektor ile Pulydamas, arabalarından inip yaya atlarlar hendeğe. Onları gören diğer Troyalı askerler takip ederler. Hektor’un arabacısı Kebrion da yaya atlar. Beş bölük oluştururlar. Paris, ikinci bölüğün başına geçer, yanında Alkathoos ile Agenor vardır. Üçüncü bölükte Priamos’un oğulları Helenos ile Deiphobos ve Aseios vardır. Aineias dördüncü bölüğün başına geçer; yanında Antenor’un oğulları Arkhelokos ile Akamas vardır. Sarpedon beşinci bölüğün başına geçer, Glaukos ile Asteropaios vardır yanında. Hyrtakosoğlu Asios, Arisbe’den, Selleis Irmağı kıyılarından kocaman atlar getirmiştir. Hepsi saldırırlar ama Asios, atlarını bırakmak istemediğinden arabası ve atları ile hendeğe atılır, bu yüzden Deukalionoğlu İdomeneus kargısı ile onu öldürür.

Asios, Akhaların arabası ile geldiği yöne sürer. Orada Lapithlerden Peirithoos’un oğlu Polypoites ve Leontes vardır. Arabaların geçtiği kapıyı tutarlar. Hyrtakesoğlu Asios, Zeus’a kızar. Akhaların böyle dayanmasına içerler. Polypoites, Damasos’u öldürür. Pylon ile Ormenos’u haklar sonra. Leonteus ise Antimakhos’un oğlu Hippomakhos’u öldürür. Ardından Antiphanes’i, Menon’u, İamenos’u ve Orestes’i öldürür. Polypoites ve Leontes, Hektor ile Pulydamas’ı ararken bir kartalın yılan tuttuğunu görürler, sonra yılan kartalı sokar. Yılan, Troyalıların arasına düşer. Troyalılar titrer, bu Zeus’un belirtisidir. Pulydamas, Hektor’a bu belirtinin anlamını açıklar; gidip Akhaların gemilerini yaksalar bile bu onlar için iyi olmayacaktır. Hektor, duyduklarını beğenmez. Zeus ona söz vermiştir, kartala ve belirtilere falan inanmayacaktır. Pulydamas’a isterse dönebileceğini söyler.

Zeus İda’dan bir fırtına koparır, Hektor kendine daha çok güvenir ve siperleri devirmeye çalışırlar. Aiaslar, insanları kışkırtarak savaşmaya davet etmektedir. Akhalar ve Troyalılar birbirlerine taş atmaya başlarlar. Zeus’un içine koyduğu güçle, Sarpedon kalkanını alıp duvara saldırıya geçer. Bir yandan, Hippolokhos’un oğlu Glaukos’a seslenir. Ksanthos’ta böyle güzel geniş topraklara sahiplerse, iyi savaşmalı ve insanlara krallıklarını kanıtlamalıdırlar. Ölümden kaçınılmayacağı kesindir, bu yüzden en iyisi saldırmaktır. Peteos’un oğlu Menestheus, saldırıya geçen Sarpedon ile Glaukos’u görür. Aiaslar yakında olmasına rağmen, gürültüden sesini duyuramaz. Thootes’i Aias’ları yardıma çağırması için gönderir. Çünkü Akhaların kapısını Troyalılar açmak üzeredir. Thootes, Aiaslara mesajı iletir.

Telamonoğlu Aias, onun burada kalıp Danaoları kışkırtmasını, kendisinin ise Menesthus’a yardıma gideceğini söyler. Aias, kardeşi Teukros’u (ana baba bir kardeşi) alır yanına. Pandion ise Teukros’un yayını taşımaktadır.

Aias, Sarpedon’un yoldaşı Epikles’i öldürür kaya fırlatarak. Teukros, ok ile Glaukos’un kolunu vurur. Glaukos, bu yüzden tırmanıştan çekilir. Bunu gören Sarpedon üzülür ve Thestoroğlu Alkmaon’a kargısını saplar. Sonra siperden koca bir parça kopararak, savaşçılara yol açar. Teukros bir ok atar ama Zeus oğlu Sarpedon’u korur. Aias ise kalkana kargısı ile vurur ve Sarpedon’un hızını durdurur. Sarpedon Likyalılara yolu açtığını ve öne atılmaları gerektiğini bağırır. Ama Likyalılar korkudan atılamaz. Akhalılar ise bu esnada safları sıkılaştırır. Böylece sıcak savaş başlar. Her yer Troyalıların ve Akhaların kanı ile kıpkızıl olur. Ama iki tarafta hala birbirine denktir.

Hektor, bir yandan orduyu cesaretlendirmektedir. Bir taş alır, Zeus bu taşı onun için hafif kılar ve Hektor kapıya taşı fırlatıp menteşelerinden kapıyı söker. Böylece Troyalılar içeriye dalar. Hektor tıpkı tanrı gibidir, artık sadece onunla bir tanrı boy ölçüşebilir. Troyalıların içeri girmesi için bağırır. Danaolar gemilere doğru kaçmaya başlarlar.

Bir önceki bölüm için tıklayınız.

Bir sonraki bölüm için tıklayınız.

Antik Dönemde Savaşçılar, Georges Marie Rochegrosse
Antik Dönemde Savaşçılar, Georges Marie Rochegrosse

Önerilen makaleler