Araba ile Selanik Rehberi

Mitolojik Hikayeler Selanik
Spread the love

Araba ile Selanik Rehberi, Yunanistan’a araba ile yaptığımız yolculukta edindiğimiz deneyimleri paylaşmak için hazırlandı. Araba ile yaptığımız bu yolculukta, hem karayolu sınırından geçmek hem de Selanik otopark sorunsalı yüzünden yaşadıklarımızı sizinle paylaşmak istedik. Bu rehber 2019 yılında hazırlanmıştır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Selanik Gezi Rehberi

1. İpsala Sınır Kapısı

İpsala Sınır kapısında istenen belgeler:

  • Schengen vizeli Pasaport (Kosmos danışmanlık firması aracılığıyla Yunanistan Schengen vizesini alabilirsiniz.)
  • Araç ruhsatı
  • Araç size ait değilse noter onayı gerekli. 
  • Yeşil Sigorta ( Yeşil Sigorta hemen kapı girişisinde Turing Firmasından yaptırılabilir. 15 gün 50 Euro’dur. Poliçeyi buradan elden teslim alabilirsiniz. İnternetten yaptırdığınızda poliçeyi size kargoluyorlar ancak kargoda problemler meydana gelebileceği için biz riske atmadık. Geçeceğiniz her sınır kapısında sordukları bir belge. Biz gittiğimizde hiç sıra yoktu — Pazar günü gittik ancak resmi tatil zamanı değildi.)

Turing’ten yeşil sigortamızı yaptırdıktan sonra, sınır kapısına geldik. Türk tarafında 2 tane kontrol, Yunanistan tarafında ise 1 tane kontrol yapılıyor. 

Aşırı yoğunluk olmamasına rağmen 1 saat civarında bekledik. Bu süreçte, sadece belgeleri sordular.

Dönüşümüzü de Yunanistan üzerinden yaptık. Ancak gece 1–2 civarında kapıya ulaşmamıza rağmen (cumartesi gecesiydi) 5 saat gibi bir süre kapıda beklemek zorunda kaldık. Kilometrelerce kuyruk vardı. 

Duty Free iki kapının ortasında bulunmaktadır. Gerçekten fiyatlar çok uygun. Normalde Türkiye’ye girişte alkol olup olmadığı vb. soruluyor. Duty free alkol limitleri ise aşağıda:

  • Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
  • Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.

2. Otobanlar

Biz Türkiye üzerinden ilk Selanik’e, ardından Arnavutluk Tiran’a yolculuk yaptık. Bu gidişimiz esnasında eski yolu kullanmayı tercih ettik. Eski yol gerçekten iyiydi. Bir sürü şehir ve kasabadan geçtiği için tabi ki biraz daha uzun bir yolculuk oluyor. Ancak istediğiniz yerde durup, istediğiniz manzarayı izleyebilmek gerçekten büyük bir keyif. 

Yolda bol bol radar var. Radar tabelaları görülebilecek yerlere koyulmuş ve dikkatli olursanız ve hız limitlerine uyarsanız, bir sıkıntı yaşamazsanız. 

Yer yer yol dağa tırmandırıp iniyorsunuz. Ama dediğim gibi tüm bunlara rağmen, eski yolu tercih ettiğimiz için bir sıkıntı yaşamadık. Aksine keyif aldık.

Selanik Yolundan Manzaralar, Araba ile Selanik Rehberi
Araba ile Selanik Rehberi- Selanik Yolundan Manzaralar

Yol kenarlarında bol bol küçük kiliseler göreceksiniz. Bu küçük kiliseler kazaları unutmamak için kazazedelerin aileleri tarafından yol kenarlarına dikiliyor. Bazılarının içlerinde kazazedelerin resimlerini ve yanan mumlar göreceksiniz. Bize çok ilginç bir gelenek olarak geldi. Hatta yer yer bu küçük kiliseleri satan dükkanlarda gördük.

Yol kenarında kazadelerin aileleri tarafından konulmuş küçük kiliseler
Yol kenarında kazazedelerin aileleri tarafından konulmuş küçük kiliseler

Balkan turu bitişinde dönüşümüzü yine Selanik üzerinden yaptık. Bu sefer, otobandan gitmeye karar verdik. Makedonya Manastır üzerinden, Yunanistan’a geri giriş yaptık. Ardından, İpsala’ya kadar otobandan gittik. Bu yol üzerinde tam olarak 7 adet gişede ödeme yaptık. Gişelerin nereler olduğunu not almadım. Ancak Google Maps uygulamasında gişelerin konumları belirtilmiş. Rastladığımız bazı gişeler ise henüz inşaat halindeydi. Ya yıkılıyorlardı ya da yeni bir tane inşaa ediliyordu. Doğrusu, karanlıkta yolculuk yaparken anlayamadık. Toplamda 15,4 euro otobana ödedik. 

  1. gişe: 2.4 euro
  2. gişe: 1.2 euro
  3. gişe: 2.4 euro
  4. gişe: 2.4 euro
  5. gişe: 2.4 euro
  6. gişe: 1.9 euro
  7. gişe: 1.7 euro

Otoban üzerinde benzinlikler bizimki gibi görünür değil. Yol kenarlarına benzinlik tabelası koyulmuş. Hemen birkaç 100 metre ilerisindeki çıkışı kullanırsanız benzinliğe ulaşıyorsunuz. Kısacası yolun hemen kenarında değil, altın tarafında bir lokasyona koyulmuşlar. Benzinlikten, yola tekrar kolayca bağlanabiliyorsunuz. Benzinlik bulamıyorum diye stres olmayın diye diyorum. Yeterli sayıda benzinlik otobanda mevcut.

Küçük bir öneri: Yol üzerinde National Park of Nestos Delta and Lakes Vistonida-Ismarida adlı bir yer var. Biz gidemedik ama fotoğraflarına baktığımda keşfedilmeye değer bir yer olarak görünüyor. Zamanınız olursa siz keşfedin 🙂

3. Selanik’teki Otopark Sorunsalı

Geldik asıl mevzuya. Arabayla yola çıkmak denildiğinde en büyük problem, arabayı nereye park edeceğim konusu! Saatlerce park yeri aramak zorunda bile kalabiliyorsunuz. Bunun için Selanik’e eğer arabayla geliyorsanız sizin için birinci önerim kesinlikle ama kesinlikle ÜCRETSİZ OTOPARK’I BULUNAN BİR OTELDE KALIN! Böylece başınız hiç ağrımayacaktır. Baştan uyarıyorum.

Selanik dev bir ispark haline getirilmiş. Tabelalar Yunanca ve kiril alfabesinde olduğu içinde hiçbir şey anlamıyorsunuz. Tahmin dahi edemiyorsunuz. Her yerde park tabelası var ama ne demek istiyor?

Biz pazar akşam Selanik’e vardık. Birkaç dükkana gidip sorduğumuzda pazar akşamları (diğer akşamlar dahil mi bilmiyorum) yol kenarına sabah 7–8 arasına kadar araba ücretsiz park edebileceğimizi söylediler. Tabi yol kenarında gördüğünüz her boşluğa atlamayın çoğu çöp kutuları dolayısıyla boş! Biz de pazar akşam yol kenarında sahile birkaç cadde uzak park yeri bulduk ve ertesi sabah düşünmek üzere park ettik.

Selanik Park Yeri Tabelaları
Selanik Park Yeri Tabelaları

Pazartesi sabah 7’de arabanın yanına gittik ve 1 saat boyunca park yeri aradık. Eğer ceza yemeyi göze alabiliyorsanız yol kenarında bol bol boşluk var. Ancak bizdeki gibi bir ispark görevlisi yol kenarında durup, size bilet kesmiyor. Çoğu yerde KATOIKOI yazıyor. Anlamı rezidantel demekmiş; kısacası yerli halka ait yerlermiş. Diğer yerlere sanırım sms atarak satın alabiliyorsunuz ama biz bunun yerine kapalı otoparka koymayı tercih ettik. Parkin Thermaikos (Epis Amvrosiou 4, Thessaloniki- google map aratınca çıkıyor) isimli ücretli otoparka park ettik. 24 saati 12 Euro idi. Daha sonra karşımıza çıkan diğer kapalı otoparkların fiyatlarını da buraya not edeyim. Bunlar bulduğumuz en uygun otopark fiyatlarıydı. Google mapte diğer otoparkların yorumlarına bakarsanız insanların sürekli çok pahalı olduğundan şikayet ettiğini göreceksiniz.

  • Parking Karavan Sarai: 07:00–21:00 10 Euro, 21:00–24:00 6 euro
  • Free Parking Thessaloniki: Buraya park etmek ücretsiz ve şehrin biraz dışında. Ancak yer bulabileceğinizi düşünmüyoruz. Biz pazartesi sabah (7–8 arası) denedik ve bulamadık.

Kapalı otoparklar ve şehir içerisindeki benzinlikler, genellikle apartmanların alt katına kurulmuşlar. Biz 24 saatliğine Parkin Thermaikos’a bıraktıktan sonra en azından arabayı dert etmeyi bıraktık ve şehri gezmeye başladık.

Araba ile Selanik Rehberi
Araba ile Selanik Rehberi

4. Konaklama

Selanik’te 2 gece kaldık. Rezervasyonlarımızı booking.com üzerinden Downtown Seaside Studios’ta yaptık. İki gece, şehir vergileri ile birlikte 108 euro ödedik. Gerçekten, seçimimizden memnun kaldık. Oda çok temizdi, eşyalar moderndi, klima ve balkon vardı. Direk şehir merkezindeydi, hatta sahilin 2 sokak gerisindeydi. Ve sahipleri gerçekten çok ilgili ve nazikti. Bizimle önceden iletişim kurdular. Geç saatte geldiğimiz için ödemeyi yapamadık. Ancak cevapları: “çıkış gününüzde bile yapabilirsiniz” şeklinde oldu, bu kadar güven bizi şaşırttı doğrusu. Bir apartmanın bir katındaki daireleri apartment dairelere çevirmişler ve tam ortada kendi çalıştıkları odaları var. Resepsiyon her zaman açık değil yani. Biz çok memnun kaldık. Bir daha gelirsem yine kalırım dediğim bir yer oldu.

Önerilen makaleler