Badem Ağacı Mitoloji denince, akla Yunan Mitolojisindeki ünlü öykü gelir. Phyllis, sevgilisi Demophoon’u bekler ama dönmeyince üzüntüden intihar eder. Badem ağacı, baharın habercisi olarak her mevsim dönümünde çiçeklerini açar.
Demophon, ünlü Atina kralı Theseus’un oğludur. Helen Troya’ya kaçırılıp, ünlü savaşa sebep olduğunda, Demophon, kardeşi Akamas’ı alır ve elli gemisi ile Troya Savaşı’na Yunanlıların yanında destek verir. Cin fikirli Odysseus’un aklına Troya Atı geldiğinde, atın içine giren yiğitlerden biri Demephon olur. Troya’yı yıkarlar. Onur paylarını alan her bir Yunan kumandanı, ordusu ile dönüş yoluna başlar.
Demephon ve kardeşi Akamas, ordusu ile birlikte memleketleri Atina’ya yelken açarlar. Rüzgarlar onları Trakya’da bir kente sürükler. Bu kent, Rhodope (Rodop Dağları) ve Hebrus (Meriç Nehri) arasında uzanır. Bu kentin kralı Sithon’dur ve güzeller güzeli Phyllis isimli bir kızı vardır.
Phyllis, kentlerine konuk gelen Demophon’u görür görmez aşık olur. Demophon da prensese karşı boş değildir. Phyllis, ülkesini, Demophon’a çeyiz olarak verir ve evlenirler. Ancak bir süre sonra, Demophon, ülkesinde işleri yoluna koyması gerektiğini belirtir; kısa süre sonra geri döneceğine söz vererek, gitmesine izin vermesi için karısına yalvarır. Phyllis, kocasının istediğini kabul eder ve gemisinin onarımına yardım eder.
Uygun rüzgarlar çıktığında, Phyllis, Demephon’a “Dokuz Yol” denilen yere kadar eşlik eder. Demophon oldukça üzgün görünür ve karısına kendisini beklemesini söyler. Buna karşılık, Phyllis, küçük bir mücevher kutusu çıkarıp kocasına verir. Kutunun içinde Rhea’nın kutsal varlığı olduğunu belirtir. Sonra, geri dönme umudunu yitirirse bu kutuyu açmasını diler. Demophon, karısının verdiği kutuyu alıp cebine koyar. Ardından kucaklaşırlar ve Demophon denize açılır.
Phyllis, her gün kıyıya gelir ve kocasının dönüşünü gözler ama Demophon ufukta görünmez. Phyllis kendisini kandırır durur. Ya babası dönmesine izin vermediyse, ya Notos çıkmadıysa bu yüzden dönemediyse… Üstüne üstlük halkı prensese kızgındır. Kendisine talip olan Trakyalılar yerine, yabancı bir damadı tercih etmiştir.
Phyllis, yavaş yavaş umudunu kaybetmeye başlar. İntiharını tasarlar. Kendisini denize attığını ve dalgaların onu Atina’ya sürüklediğini hayal eder. Cesedi, vefasız kocasına güzel bir ders olacaktır. Bazen bir kılıcı alıp kalbine saplamayı düşünür. Yine de her gün denizin kıyısına gider, kocasını gözler. Böylece tam dört kere dolunay görünür gökyüzünde. Phyllis, Demophon’un kendisini kandırdığına artık emindir. Karşılıksız aşkına ve kırık kalbinin acısına daha fazla dayanamaz. Bir ağaca kendini asarak intihar eder. Gömüldüğü yerde bir badem ağacı büyür.
Bazı anlatımlara göre, Demophon geri döner ve karısının mezarı olan badem ağacını bulduğunda, ağaçta çiçekler açar. Böylece badem ağacı çiçekleri baharın müjdecisi olur. Diğer anlatıma göre, Demophon, Kıbrıs’a gider ve orada yaşamaya başlar. Dönme zamanı gelmesine rağmen, Kıbrıs’ta kalır. Bu esnada Phyllis intihar eder. Demophon, karısının verdiği mücevher kutusunu hatırlayınca, merakla kutuyu açar. İçinde gördüğü şey onu dehşete düşürür. Acele ile atına atlar ve dörtnala sürer. Ancak atı korkar ve tökezler. Böylece Demophon, atın üzerinden kendi kılıcı üzerine düşerek ölür.
Badem ağacı, baharın habercisidir. Her mevsim dönümünde, gözlere şenlik çiçeklerini yüzyıllardır açar. Bakanlar, Phyllis’in Demophon’a olan tutkusunu hatırlar.