Zeus’un Şekil Değiştirerek Kaçırdığı Ölümlüler listesi bir hayli uzundur. İstediğini elde etmeden durmayan bu tanrı, kah kuğu kılığında, kah karınca kılığında, kah kadının kocası olarak hatta tanrıça Artemis şeklinde takipçisini kandırarak, aklına koyduğuna sahip olacaktır.
Yunan Mitolojisinde, tanrıların tanrısı Zeus, kadın, erkek, ölümlü, ölümsüz dinlemeden birçok varlıkla beraber olur. Bunlardan en ilginçleri, Zeus’un şekil değiştirerek elde ettikleridir. Bir önceki yazımda, boğaya dönüşerek Fenikeli Europe‘yı çiçek toplarken nasıl kaçırdığından, kuleye hapsedilmiş Danae ile altın yağmuruna dönüşerek beraber olduğundan ve Troya’nın yakışıklı prensi Ganymedes‘i, İda Dağlarında sürüsünü otlatırken bir kartal formunda nasıl kapıp kaçırdığından ve Antiope‘a bir satir kılığında nasıl tecavüz ettiğinden bahsetmiştim. Ancak, bu kaçırmalar Zeus için ne ilkti ne de son olacaktı. Ayrıca Zeus’un Şekil Değiştirerek Kandırdığı Tanrıçalar Listesine de göz atabilirsiniz.
Aşağıda, Zeus’un farklı şekillerde elde ettikleri listesi devam etmektedir. Bunlar sadece ölümlülerden ibaret olan listedir.
1. Kallisto: Zeus Artemis’e Dönüşür
Kallisto, Arkadya kralının kızıdır ve Artemis’in takipçilerindedir. Tıpkı Artemis’in diğer takipçileri gibi, o da bekaret yemini etmiştir. Ne yazık ki, Kallisto’nun güzelliği, Zeus’u cezbedince, tanrı, Artemis’in kılığına girer ve Kallisto’yu beraber olmaya ikna eder. Her zaman olduğu gibi, Kallisto, bu birliktelikten hamile kalır ve hamileliğini gizlemeye çalışır. Hep birlikte nehir kenarında yıkanmaya gittiklerinde, Kallisto daha fazla hamileliğini gizleyemez. Kallisto’nun yeminini bozduğunu öğrenen Artemis, zavallı kadını kovar. Kallisto, Arkas isimli bir oğlan çocuğu doğurur. Ama Hera, Kallisto’dan intikam almak için kadını ayıya dönüştürür. Aradan yıllar geçer. Arkas büyür ve avcı olur. Bir gün ormanda avlanırken, annesi ile karşılaşır. Arkas tam annesini ciritiyle öldürecekken, Zeus müdahale eder ve trajedeyi önler. Kallisto’yu “Büyük Ayı”ya, Arkas’ı “Küçük Ayı”ya dönüştürerek, gökyüzünde yıldızlar arasına yerleştirir. Hera, Zeus’un müdahalesine öfkelenir ve onların asla batmamasını sağlar. Ovidius, Dönüşümler adlı eserinde şöyle anlatır:
Gene de üzerinde eski alımı, inceliği,
– Dönüşümler, Ovidius
Bir ayı kılığına girmesine karşın.
Acılarını iniltilerle söyler, değişen ellerini yıldızlara kaldırır.
Anlatamazdı sözle Jupiter’in yaptığı kötülüğü.
2. Alkmene: Zeus Kocasının Kılığına Girer
Alkmene, Amphitryon ile evlenmiştir. Yüzünün ve kara gözlerinin Afrodit‘inkiler kadar çekici olduğu ve kocasını kendisinden önceki hiçbir kadın gibi onurlandırmadığı söylenir. Zeus, Alkmene’ye göz koyar. Amphitryon sefere gidince, Zeus bunu fırsat bilir. Hemen güneş titanı Helios’u, üç gün boyunca, yerinde kalmasına ikna eder, böylece bir günü, üç güne uzatmış olur. Bu esnada, Alkmene’nin kocası Amphitryon kılığına girer ve kadını kocası olduğuna ikna ederek onunla beraber olur. Bu birliktelikten, belki de dünyadaki en ünlü kahramanı, Herakles doğacaktır. Ovidius, Dönüşümler adlı eserinde Herakles’in doğumunu Alkmene’nin ağzından şöyle anlatır:
ve rahmini, soylu bir tohumla doldurmuştu. Bana şöyle
– Dönüşümler, Ovidius
dedi Alkmene: “En azından sana dostça davransın tanrılar
ve uzak etsinler gecikmeyi vaktin gelip çağıracağın zaman
korku içinde doğuran kadınlar için görevlendirilen Ilithyia’yı
Iuno’nun nüfuzuyla, benim için zorlaştırdığı.
Çünkü artık Hercules’in meşakkatli doğum zamanı
geldiğinde ve onuncu takımyıldız semada gizlendiğinde,
ağırlık rahmimi kasıyordu, taşıdığım şey
o kadar büyüktü ki söyleyebilirdin gizli tutulan yükümün
sorumlusunun Iupiter olduğunu. Artık dayanamıyordum
daha fazla sancılara; şimdi bile korkudan buz kesiyor
uzuvlarım konuşurken, acıyı hatırlamaksa ayrı bir hikaye.
Ben, yedi gece boyunca ve aynı çoklukta gün eziyet çekip
sancıdan tükenirken, kollarımı semaya uzatarak
Lucina’yı ve yoldaşı olan sancıları, çığlık çığlığa çağırıp durdum.
3. Leda: Zeus Bir Kuğuya Dönüşür
Leda, Sparta kralı Tyndareos’un karısıdır. Zeus, Leda’yı beğenince hemen onunla beraber olmak için bir dümen kurar. Önce bir kuğu kılığına girer, ardından da Leda, göl kenarındayken, kartaldan kaçarken, korunmak için onun kollarına sığınır. Bu şekilde Leda ile beraber olur, ancak Leda aynı gece, kocası Tyndareos ile de beraber olur. Böylece, Leda, iki tane yumurta yumurtlar. Bunlardan biri ölümlü kocasından, diğeri ise Zeus’tandır. Her bir yumurtadan da ikizler çıkar. Zeus’un yumurtasından Helen ve Polluks doğar. Tyndareos’un yumurtasından ise Klytaimnestra ve Kastor doğar. Helen, ünlü Truva Savaşı’na sebep olacaktır. Klytaimnestra, Truva Savaşı’nın komutanı Agamemnon ile evlenecek ve kocası on sene sonra savaştan döndükten sonra kocasını katledecektir; bu yüzden de öz oğlu tarafından kendisi katledilecektir. Kastor ve Polluks, başta Argonotlar Seferi olmak üzere çeşitli maceralara atılacaklar, ölümsüzlüğü paylaşacaklar ve ikizler burcunun temsilcisi ve yıldızları olacaklardır. Homeros, Odysseia’da ondan şöyle bahsedilir:
Sonra Leda’yı gördüm, Tyndareos’un karısını,
– Odysseia, Homeros
Tyndareos’tan gözü pek, iki oğul doğurdu o:
At yetiştiren Kastor’u ve güreşçi Polydeukes’i.
Can veren toprak ikisini de aldı diri diri.
4. Eurymedusa: Zeus Bir Karınca’ya Dönüşür
Zeus, bir karınca kılığına girerek, Eurymedusa’yı baştan çıkarır. Onunla beraberliğinden Myrmidon isimli bir çocuğu olur. Myrmidon, Myrmidonlar diye anılan bir ırkın atasıdır. Bunlar Phthia’nın yerlisidirler ve Akhilleus, ünlü Truva Savaşı’na katıldığında, ordusu Mirmidonlardan oluşur. Homeros, İlyada‘da da şöyle bahseder:
Phthie’de, güzel kadınlı Hellas’ta otururlar,
Myrmidon, Hellen, Akha derler onlara.
Akhilleus’tur komutanı elli tane geminin.